Wednesday 12 March 2008

Nisimazine'ler ve Insan Haklari Projesi E-Kitabi Hakkinda

* NISI MASA Avrupa Genclik Sinema Agi her ay Nisimazine isimli bir newsletter yayinliyor. Her ay sinemayla ilgili bir baska konuyu dosya olarak ele alan Nisimazine'lerin Aralik 2007 sayisinda (dosya konusu: sinema uzerine tartismak) Kar Workshopu tanitiliyor, Gulcin ve Zeynep G.'nin kaleme aldigi bir Nisi Masa Turkiye tanitim yazisi bulunuyor. Bunun yani sira Nisi Masa Turkiye'den Volkan, Pinar ve Esra D.'nin 2005 yilinda Ankara'da yapilan Insan Haklari ve Gorsel Kultur bulusmasi uzerine yazilari da bulunuyor.
* Kasim 2005'te Gezici Festival ile paralel olarak yapilan Insan Haklari ve Gorsel Kultur bulusmasi dahilinde gerceklesen panel ve tartismalar bir e-kitapta toplandi. Cok yakinda acik kaynak (open-source) olarak dagitilacak kitabi edinmek istiyorsaniz turkey@nisimasa.com 'a email atabilirsiniz.
* Nisimazine Ocak 2008 sayisinda (dosya konusu: belgesel workshoplari) Esra D.'nin editor yazisi bulunmaktadir.
* Nisimazine Subat 2008 (dosya konusu: Nisi Masa senaryo yarismalari kazananlari) sayisinda Nisi Masa 6. Kisa Film Senaryo Yarismasi Avrupa Jurisi'nde Turkiye'yi temsil eden Volkan'in ayni toplantida Belcika'yi temsil eden Eve-Laure hakkinda portre yazisi bulunmaktadir.
* Nisimazine Mart 2008 (dosya konusu: film arsivciligi) sayisi hazirlandi.
* Aylik Nisimazine'ler haricinde Nisi Masa bazi festivallerle birlikte Nisimazine'ler hazirliyor. Festivallerde uretilen bu Nisimazine'lere katilan kisiler 1 hafta boyunca festival filmlerini izleyip uzerine tartismalar yapiyorlar ve gunluk dergiler hazirliyorlar. 2006 Mayis'ta Cannes (Cannes Film Festivali bunyesinde), 2007 Mayis'inda Cannes ve Kasim'inda Torino (Torino Uluslararasi Film Festivali bunyesinde), 2008 Ocak'inda Helsinki (DocPoint Uluslararasi Belgesel Film Festivali) ve 2008 Mart ayinda Alba'da (Alba Uluslararasi Film Festivali bunyesinde) gerceklestirildi. Nisimazine Helsinki (Sayi 2) projesinde Esra D.'nin Iran yapimi belgesel Trial ve Alba (Sayi 2) projesinde de Gulcin ve Esra D.'nin Yeni Sinemacilar'in yaptigi Takva filmi uzerine inceleme yazilari bulunmaktadir.
Aylik Nisimazine'lere ve Nisimazine Film Gazeteciligi Workshoplarinda uretilen festival dergilerine http://www.nisimasa.com/ adresinden ulasabilirsiniz.


Selamlar,

Nisi Masa Turkiye

Tuesday 11 March 2008

Nisi Masa Turkiye Genel Kurul Toplantisi yapildi

15, 16 ve 17 Subat 2008 tarihlerinde, sokaklarin karla kapli oldugu bir hafta sonunda, NISI MASA Turkiye Genel Kurul toplantisi Istanbul'da yapildi. Nisi Masa Turkiye'nin gecmiste yaptigi ve onumuzdeki bir yil icinde yapacagi ulusal ve uluslararasi projeler konusuldu, bu yilin gorev dagilimi yapildi, kararlar alindi. Nisi Masa Turkiye ile iletisime gecmek icin turkey@nisimasa.com 'a e-mail atabilirsiniz.

Selamlar,
Nisi Masa Turkiye

Kars 2007 Nisi Masa Turkiye Projelerinden Fotograflar

NISI MASA Türkiye'den arkadaslar (Ani Harabeleri)
Kar Workshop'u Cekimlerinden
Kar Workshopu katilimcisi Oytun ile CNNTurk Roportaji
Ispanya'dan Yoko ve Nejat Isler
NISI MASA Turkiye CNNTurk Roportaji
NISI MASA katilimcilari Ani Harabelerinde
NISI MASA Turkiye'den arkadaslar (Ani Harabeleri)
Kar Workshopu Katilimcilari Oytun ve Emmanuel

Fotograflar icin tesekkurler:
Zeynep Guzel
Onur Cigin
Oytun Kal
Yoko Tsuda Patricia Canete
Gabriel Bollag
Anu Wan

Nisi Masa 6. Avrupa Kisa Film Senaryo Yarismasi Sonuclari

Senaryo Yarismasi Avrupa Juri Toplantisindan Fotograflar

"Dongu" temali, NISI MASA 6. Avrupa Kisa Film Senaryo Yarismasi Avrupa jurisi gectigimiz Kasim ayinda Kars'ta toplandi. Gezici Festival ve Kars Belediyesi'nin en sahipligi yaptigi juri Avrupa'nin 19 ulkesinden gelen 24 senaryo uzerine derin tartismalar yapti ve ilk 3 senaryo belirlendi:



Three Nights to Beginning, Jarkko Virtanen (Finlandiya)
Little Girl, Léo Medard (Belcika)
At Midnight Everything Stops Here, Just Philippot (Fransa)



Turkiye'den katilan finalist senaryolar Avrupa elemelerinde ilk 3'e giremese de, juri oylamasinda 4. olan Onur Cigin ve senaryosu "Lost / Zayi", Ocak ayinda Fransa'nin Moulin d'Ande ve Clermont-Ferrand sehirlerinde yapilan European Short Pitch senaryo gelistirme workshopuna katildi. Workshop sonunda Onur Cigin, diger katilimcilar gibi dunyanin en onemli kisa film festivallerinden Clermont-Ferrand Uluslararasi Kisa Film Festivali'nde produktorler huzurunda senaryosunu anlatti.



Onur Cigin'a Zayi isimli senaryosunun yolculugunda basarilar diliyoruz.



Detayli bilgiyi http://www.nisimasa.com/ adresinde bulabilirsiniz.



Selamlar,

Nisi Masa Turkiye

Not: Fotograflar icin tesekkurler:
Yoko Patricia Tsuada Canete
Anu Wan

Kar Film Yapim Atolye Calismasi Filmleri


Selamlar,
Uzun zamandir yazamadik..
Kisaca haberler vermek isteriz:

- Nisi Masa Turkiye, Gezici Festival, Kars Belediyesi ve Nisi Masa ile birlikte Kars'ta Snow Workshop/Kar Film Yapim Workshopu gerceklestirdi gectigimiz Kasim ayinda. Toplam 6 film yapildi. Onceden de belirttigimiz gibi bu filmler, Nobel odullu yazar Orhan Pamuk'un Kar romanini kendine baslangic noktasi alarak, romandan esinlenerek, katilimcilarin Kars sehrini kesfetmeleri uzerine yaptiklari filmlerdi. Filmler bir DVD'de toplandi:
1 - So there are no poems coming to me / Bana Artik Hic Siir Gelmiyor
Hannaleena Hauru, Finlandiya (4’34”)
Kayıp bir aşkın Helsinki, Pekin ve Kars'ta hatırlanması.

2 - Tangerine / Mandalina
Balázs Simonyi, Macaristan (8’55”)
Bir Turk gazeteci bir makale yazmak icin bir Turk kasabasina varir. Arastirmasini yaparken bir gizli ajanin onu takip ettigini farkeder. Aslinda kim kimi takip etmektedir?

3 - Kar_s
Ania Zuber, Manuel Gonzales Bustos & Javier Rex Jimenez, Polonya & Ispanya (6’02”)
KAR_S'ta, Ka'nın yolu yasaminin bir metaforu gibidir. Goruntuler gercek Kars ile Kar'i okuduktan sonra zihinde kalanlarin yuzlesmesidir.

4 - Ka's strange love / Ka'nin Tuhaf Aski
Oytun Kal, Turkiye (14’30”)
Film takintili bir bicimde sevdigi kadin Ipek'i beraberinde Almanya'ya goturmek isteyen Ka'nin oykusunu anlatan bir kisa filmin yapim surecini gostermektedir.

5 - We all have a snowflake / Hepimizin Bir Kar Tanesi Var
Emmanuel Falguières, Fransa (16’06”)
O bir turist, tek istedigi bir roman uzerine bir film yapmak. O bir yabanci degil, ama oyle hissediyor. Bir baskasinin fikrini takip ederken kendini nasil bulabilirsin ki?

6 - Hidden Symmetry / Sakli Simetri
Céline Giertta, Isvec (4’59”)
Iki kadinin Kars sehrindeki paralel seyahati. Aradaki, ortu.